În acest moment singura carte pe stoc este ,,CROITORUL SI SORICELUL

Comanda minima prin POSTA ROMANA este de 30 lei,
prin FAN COURIER 40 lei. Pentru comenzi peste
119 lei nu se mai percep taxe postale. La comenzi
peste 299 lei transport gratuit si prin FAN COURIER.

Poveşti şi povestiri

O mana de malai

O mana de malai


Doi hoţi fură aduşi la curtea regelui pentru a-şi primi pedeapsa după ce au fost prinşi asupra faptului. Unul furase o vită din şopronul unui om bogat, iar altul pătrunzând în casa unui om sărac, furase o traistă mică cu mălai. Cel care furase vita fu pedepsit să primească 20 de lovituri de bici, iar cel care furase mălaiul fu pedepsit să primească 100 de lovituri de bici. După ce-şi primiră fiecare loviturile, cel care furase vita se îndreptă spre casa lui, dar cel care furase mălaiul mai zăbovi, fiindcă el voia să intre la rege să afle de ce i s-a făcut nedreptate. Căci după mintea lui furând de o sută de ori mai puţin ca valoare decât celălalt, primise o pedeapsă de cinci ori mai mare.
Regele l-a primit cu îngăduinţă şi i-a spus.
- Da omule! Să ştii că aici la curte nu dau pedepsele după cum îmi vine mie, ci după dreptate.
- Păi ce dreptate este măria ta, că eu am luat o biată mână de mălai...
- Am pus oamenii mei să cerceteze şi iată ce am aflat! Cel care a furat vita a luat-o de la un om bogat care nu ştie ce e lipsa. Din 100 de vaci nici n-ar fi simţit că-i lipseşte una. Dar tu omule ai furat traista cu mălai a unor oameni amărâţi, era singura lor mâncare şi tu ai luat-o! Primul mult a luat, dar se consideră puţin, iar tu puţin ai luat, dar se consideră mult.
- Dar totuşi măria ta, am primit de cinci ori mai multe bice..
- Tot pentru dreptate le-ai primit, omule!... Ia să iei dumneata o mână de mălai şi să o arunci aşa în vânt! Când fiecare fir din ăsta aruncat în vânt, mărturiseşte la Dumnezeu că este de furat, înseamnă că mult ai luat...

« inapoi

Coşul tău cu cărţi
Aici vor apărea cărţile pe care le vei cumpăra.
Caută cărţi