În acest moment singura carte pe stoc este ,,CROITORUL SI SORICELUL

Comanda minima prin POSTA ROMANA este de 30 lei,
prin FAN COURIER 40 lei. Pentru comenzi peste
119 lei nu se mai percep taxe postale. La comenzi
peste 299 lei transport gratuit si prin FAN COURIER.

Poveşti şi povestiri

Trei frati si rugaciunea lor

Trei frati si rugaciunea lor


Într-o familie care trăia într-un sat de munte, se păstrase de mai multe generaţii obiceiul rugăciunii făcute înainte de culcare. Aici vieţuiau şi doi oameni gospodari care aveau trei copii, trei băieţi apropiaţi ca vârstă. Dintre aceştia, fratele cel mai mare avea o râvnă deosebită în a face fapte plăcute lui Dumnezeu şi avea grijă ca şi cei mici să se păstreze în ale credinţei.
După o zi mai obositoare din luna lui Cuptor, în care întreaga familie a participat la strângerea fânului, cei cinci au venit acasă, s-au spălat şi s-au pus la masă. După masă, fiindcă era deja foarte târziu s-au dus cu toţii la culcare.
Fratele mai mare se duse ca de obicei la locul său de rugăciune, într-un colţ al camerei de oaspeţi, dar cu coada ochiului observă că fratele mai mic se duse direct la culcare, iar mijlociul s-a rugat aşa un pic, pe jumătate, undeva pe hol şi a intrat de asemeni în dormitor.
După ce şi-a terminat rugăciunea, fratele mai mare a intrat şi el în dormitor, găsindu-i pe ceilalţi dormind duşi. Se mâhni un pic şi zise în sinea lui:
,,Doamne care eşti drept şi te arăţi şi oamenilor păcătoşi! Dă-ne în această noapte, nouă celor trei robi ai tăi, câte un vis. Ca să ştim dacă greşim sau nu greşim atunci când uităm să ne mai rugăm, că uite fraţii mei s-au culcat aşa ca păgânii fără să se închine!...”
Şi trecu noaptea şi dis-de-dimineaţă fratele mai mare, fiind primul în picioare aşteptă să se trezească fraţii săi ca să îi întrebe ce vis au avut. Era mâhnit în sinea lui, fiindcă avusese nişte vise urâte şi nu înţelegea de ce. După ce se treziră fraţii mai mici, băiatul zise:
- Vreau să-mi spuneţi şi mie ce vise aţi avut astă-noapte? Eu l-am rugat pe Dumnezeu să vă dea nişte vise şi sunt curios ce aţi visat!
Fratele mai mic spuse că el a visat o grădină ca în Rai, plină de flori cu un parfum îmbătător pe care nu-l mai simţise vreodată. Şi deasupra grădinii trecea un pod zvelt, cu mii de încrengături şi braţe armonioase pe care sclipeau nestemate. Iar podul ducea spre un port la o mare liniştită cu ape de un albastru diafan, unde era ancorat un vas uriaş care părea că era construit cu totul din aur.
Mijlociul spuse că nu a visat nimic, apoi, nemaistând la discuţii, se îmbrăcară tustrei să meargă la lucrul lor, căci fânul trebuia aşezat în căpiţe.
Tulburat de cele întâmplate cu fratele mai mic, dar şi de visul său în care i se arătaseră dihănii negre ca nişte rinoceri uriaşi care voiau să-l împungă şi să-l mănânce, fratele mai mare se duse la preotul satului pentru a pune un pic de lumină asupra acestor tulburări.
Preotul satului era om bătrân care avea şapte copii şi douăzeci şi unu de nepoţi şi toată lumea îl iubea şi-l respecta; îl considerau cu toţii un om sfânt.
- Părinte, eu m-am smintit rău de cele ce s-au întâmplat în acea noapte! spuse tânărul, după ce povesti pe îndelete cum au venit de la muncă toţi şi cum s-a rugat fiecare.
Şi continuă băiatul:
- Eu l-am rugat pe Dumnezeu să ne dea vise spre înţelepţirea noastră şi iaca... Eu care m-am rugat am visat urât, mijlociul s-a rugat aşa pe jumătate şi n-a visat nimic, iar mezinul culcându-se neînchinat a visat Raiul...
- Fiule! îi spuse preotul. Ascultă aici! Mai întâi şi mai întâi omul trebuie să-şi vadă de vrednicia lui şi abia apoi să vadă de vrednicia altuia. Cum de ai văzut că fraţii tăi, unul s-a rugat pe jumătate, iar celălalt nu?
- Păi am întors capul după ei, din locul meu de închinare...
- Atunci să nu te miri că ai visat urât. Fiindcă Părinţii noştri spun aşa: ,,Dacă bagi plugul în pământ să ari, apoi du-te cu brazda până la capăt!” Şi de unde ştii că cel mic s-a culcat neînchinat? Poate o fi zis, aşa culcat fiind; ,,Doamne, ştii că sunt mic şi fără putere. Mă culc şi eu aşa...şi te rog nu mă certa!”. Şi poate a oftat! Ei, oftatul ăsta al lui poate să fie mai mare decât rugăciunea pe care tu ai făcut-o jumătate de ceas...
- Uite că la asta nu m-am gândit, zise tânărul. Dar mijlociul de ce nu a visat nimic?
- Nu a visat nimic, fiindcă nimic nu a lucrat. Ca şi tine a lăsat plugul la jumătatea brazdei...
- Bine, dar el a dormit liniştit şi eu am avut un vis cu dihănii care voiau să mă mănânce...
- Ai visat urât, fiindcă tot timpul la rugăciune ţi-a stat mintea la fraţii tăi. Mintea în timpul rugăciunii trebuie să fie tot timpul la Iisus, la Maica Domului şi la sfinţi. Dacă ai mintea împrăştiată, atunci ai un semn clar că un gând de mândrie zace în tine. Şi pentru această mândrie de a te crede deasupra fraţilor tăi Dumnezeu ţi-a dat acel vis...Ai înţeles asta?
- Da! Am înţeles că Dumnezeu mi-a dat un vis urât ca să mă înţelepţească. Dacă aş fi visat Raiul, aşa ca fratele mai mic, şi mai mândru m-aş fi făcut. Dacă n-aş fi visat nimic, cu siguranţă că m-aş fi mâhnit. Iar dacă am visat urât, cu mine, Dumnezeu dreptate a făcut!

« inapoi

Coşul tău cu cărţi
Aici vor apărea cărţile pe care le vei cumpăra.
Caută cărţi