În acest moment singura carte pe stoc este ,,CROITORUL SI SORICELUL

Comanda minima prin POSTA ROMANA este de 30 lei,
prin FAN COURIER 40 lei. Pentru comenzi peste
119 lei nu se mai percep taxe postale. La comenzi
peste 299 lei transport gratuit si prin FAN COURIER.

Poveşti şi povestiri

Zece tâlhari si zece domniţe (A patra poveste)

Zece tâlhari si zece domniţe (A patra poveste)


Porcul mistreţ pus la frigare, era aproape pe făcute, dar nu gustase nimeni din el să vadă dacă mai trebuie perpelit sau nu. Cel mai aproape de proţap era Lăcomilă, care de-abia aştepta să taie o halcă zdravănă de carne şi să o înfulece. Ceilalţi nouă tâlhari nu-şi mai băteau capul cu el ştiindu-l cât este de lacom, astfel că nu se mirară când acesta înfipse cuţitul, tăie o bucată zdravănă de carne şi o înfulecă aşa frigând, fără să mai ţină cont că i se arde limba. Ca de obicei tâlharii râseră de el:
- Eeei! Cum e Lăcomilă mistreţul, e făcut? Dar întrebau aşa mai mult ca să-l întărâte.
La care Lăcomilă vorbind cu gura plină zise:
- Aşa ca garnitură la porcul acesta, nu ar merge nişte ciuperci fripte? Cine vrea să se ducă să aducă ciuperci? Hai că nu-s departe! Doar ştiţi poiana!...
Dar nu-i răspunse nimeni şi tot el molfăind zise:
- Hai că m-oi duce eu! Dar să-mi opriţi şi mie carne, că mi-e o foame…
- Da când nu îţi este foame! râseră de el tâlharii.
- Gata! Plec după ciuperci! Cine vrea să vină cu mine? întrebă Lăcomilă.
- Eu aş vrea să merg, zise domniţa cu numele Răbdarea, căci eu cunosc soiul ciupercilor, ştiu care sunt bune şi care nu.
- Cum adică ciuperci bune sau rele? Noi am mâncat toate ciupercile care ne-au picat în mână şi n-am păţit nimic! spuseră tâlhari.
- Vă voi spune de ce nu toate sunt bune, dar după ce ne vom întoarce cu coşul plin, spuse domniţa.
Lăcomilă se însoţi cu Răbdarea până într-o poiană alăturată, acolo găsiră sumedenie de ciuperci, iar domniţa începu să le cerceteze cu atenţie să vadă dacă nu cumva sunt otrăvite. Lăcomilă dădu să muşte dintr-o ciupercă mai cărnoasă, aşa crudă cum era, dar Răbdarea îi zise:
- Nu! Un pic de răbdare! Iată, îţi voi spune despre ciuperci şi apoi poţi să mănânci câte vrei!
- Spune-mi, că nu mai pot! Mi-e foame!
- Mii de ani de-a rândul, ciupercile au fost toate bune de mâncat, dar asta până acum ceva timp când un rege le-a blestemat. Într-un regat de odinioară, trăia o prinţesă care era cam lacomă şi cam grasă, dar pe care cu toţii o răsfăţau şi-i făceau toate poftele. Ea voia întotdeauna să mănânce prima dintr-un fel de mâncare oricare ar fii el, chiar dacă la palat erau servitori care degustau mâncărurile. Era o tradiţie veche ca slujitorii să guste primii din mâncare ca să se afle de nu cumva este otrăvită de vreun duşman al regelui. Regele însă ştiind că se poartă frumos cu toată lumea şi că nu are duşmani, o lăsa pe fata lui să guste după pofta inimi, prima mâncărurile. Într-o zi pe un platou uriaş fură servite ciuperci fripte. Prinţesa cea lacomă nemaiaşteptând, neavând pic de răbdare, apucă să mănânce trei-patru deodată şi doar după puţină vreme i se făcu rău şi muri. Regele suferi mult, fiindcă prinţesa era unica sa fiică şi de atâta durere blestemă ciupercile, ca toate să fie otrăvite astfel ca nimeni să nu mai mănânce şi să păţească ce a păţit fiica lui.

Dumnezeu însă nu a permis ca toate ciupercile să fie rele sau otrăvite, de aceea acum sunt amestecate. Iar pe cele rele le cunoşti fiindcă au pe picior, cât şi pe pălărie punctuleţe negre. Se spune că acestea sunt lacrimile prinţesei, care şi acum plânge pentru că nu a apucat să-şi trăiască tinereţea din cauza unor biete ciuperci.

- Şi acum fiindcă ai fost atent la povestea mea, te-aş întreba Lăcomilă…Cum crezi că ar fi putut scăpa prinţesa cu viaţă şi ar fi putut trăi poate până în ziua de azi?
- Păi, gândesc că, zise Lăcomilă scărpinându-se în vârful capului, dacă ar fi avut răbdare să mănânce întâi unul dintre servitori nu ar mai fi murit ea. Lăcomia a răpus-o!
Nimic nu mai zise domniţa noastră, doar îi arătă lui Lăcomilă care sunt ciupercile bune şi care rele. Iar Lăcomilă gândi că de acum poate ar fi bine să pună la lăcomia lui şi un pic de răbdare, să nu mai mănânce el primul din bucate, fie şi pentru faptul că nu voia să păţească ce a păţit prinţesa din povestea domniţei.

« inapoi

Coşul tău cu cărţi
Aici vor apărea cărţile pe care le vei cumpăra.
Caută cărţi