În acest moment singura carte pe stoc este ,,CROITORUL SI SORICELUL

Comanda minima prin POSTA ROMANA este de 30 lei,
prin FAN COURIER 40 lei. Pentru comenzi peste
119 lei nu se mai percep taxe postale. La comenzi
peste 299 lei transport gratuit si prin FAN COURIER.

Poveşti şi povestiri

Zece tâlhari şi zece domniţe (A şasea poveste)

Zece tâlhari şi zece domniţe (A şasea poveste)


Şi trecură alte câteva zile, timp în care jumătate dintre tâlhari rămăseseră să păzească domniţele, iar cealaltă jumătate bătea drumurile şi ţinuturile în lung şi-n lat pentru a merge la curţile regilor ca să ceară bani pentru răscumpărarea prinţeselor.

Profitând de faptul că erau mai puţini, banditul numit Trădătorul se gândi că a zecea parte din banii pentru răscumpărarea prinţeselor e o sumă prea mică pentru el.
Aşa că se făcu că se rătăceşte prin pădure şi merse până în regatul de unde fusese furată domniţa numită Cinstea, căci acela era regatul cel mai apropiat. Aici se deghiză în negustor şi pătrunse la curte, apoi găsi un prilej să vorbească cu şeful gărzii. Spuse că pentru o sumă mare de bani, el ar putea să afle unde este prinţesa, căci auzise că s-ar afla într-un loc alături de alte nouă domniţe răpite.

Mai marele gărzii îl duse pe tâlhar în faţa regelui, iar acesta îi promise de două ori mai mulţi bani decât ceruse dacă îi va aduce fata şi pe celelalte domniţe furate.
Tâlharul se întoarse apoi în pădure, prinse un moment în care să fie singur cu domniţele şi le spuse:
- Sosit-a momentul să scăpaţi din mâinile noastre! Iată am fost la curtea unuia dintre taţii voştri. Am vorbit cu regele şi acesta mi-a promis bani dacă vă duc pe toate zece. Fiindcă cinci dintre noi sunt plecaţi, pe ceilalţi patru o să-i adorm turnându-le ceva în băutură…şi vom putea pleca la noapte.
- Ne poţi spune cu care dintre taţii noştri ai vorbit? întrebă Cinstea.
- Da! Chiar cu tatăl tău!
- Am să le întreb şi pe surorile mele dacă sunt de acord cu ce spun eu acum, dar eu zic, că nu vrem să mergem cu tine, din cel puţin cinci motive.
- Care ar fi acelea?
- Unul ar fi acesta: Dacă tu faci asta, trebuie să renunţi la cei nouă tovarăşi ai tăi şi să pleci departe, căci aflând că ai trădat te vor căuta şi-n gaură de şarpe şi te vor omorî. Apoi mă gândesc că şi ajungând la curte cu toate, adică dumneata şi noi zece, tot nu vei avea parte de bani. Tatăl meu este un om bun, dar mai marele gărzii este un om nemilos şi sângeros şi va da ordin să fii urmărit până vei fii ucis.

Apoi al treilea motiv: La curtea tatălui meu nimeni nu ştie unde locuiesc celelalte prinţese pentru a le duce la palatele lor, în timp ce voi tâlharii ştiţi aceste locuri şi mai repede vom ajunge la părinţii noştri dacă ne duceţi câte una. Al patrulea, ar fii că oriunde în orice împrejurare, cinstea e mai mare decât trădarea, şi chiar dacă vei lua bani şi te vei piti cu ei undeva, de propria conştiinţă nu te poţi ascunde şi te va mustra pentru că ai trădat. Iar al cincilea motiv este legat de faptul că noi ne-am rugat la Dumnezeu şi credem că vom fi duse la părinţii noştri fără ca să vă certaţi între voi sau să vă puneţi în pericol viaţa, căci nu ne dorim să fiţi ucişi.
- Oare celelalte domniţe sunt de acord cu asta? întrebă Trădătorul privind roată la cele zece domniţe.
- Eu cred că da! Iar celelalte încuviinţară din cap.
Trădătorul găsi că nu mai este nimic de spus dându-şi seama că într-adevăr cinstea este mai mare decât trădarea.

« inapoi

Coşul tău cu cărţi
Aici vor apărea cărţile pe care le vei cumpăra.
Caută cărţi